Allt du behöver veta om att renovera taket – och varför du inte ska göra det själv

Allt du behöver veta om att renovera taket – och varför du inte ska göra det själv

 

Sommaren börjar smyga sig på och det börjar bli dags att se över huset. Vintern har gjort sitt och slitage kan ha framkommit på såväl väggar som tak. Många kanske anser att det är smidigt att själv renovera taket, men där kan en tankeställare behövas. Att byta tak ett är slitigt arbete som kräver kompetens, rätt verktyg och rätt utbildning.

 

För dig som är i behov av att byta tak finns det professionell hjälp att få. Det finns mängder av takläggare Stockholm som kan hjälpa dig att åtgärda dina problem. Ett bra tips är att byta tak i samband med andra renoveringar som eventuellt behöver åtgärdas på huset. I dessa fall kan du anlita en takläggare i samma veva som du anlitar en målare, eller en golvläggare.

 

Få hjälp med takläggning Stockholm

 

När det är dags att renovera taket är det alltid bäst att ta hjälp av proffs. Att försöka sig på att genomföra renoveringen själv är ingen bra idé, det kan leda till skador – både på huset och på dig själv. Utbildade proffs har rätt kompetens och vet hur de ska jobba för att undvika dessa skador, vilket är varför vi alltid rekommenderar att anlita professionella takläggare att genomföra jobbet.

 

Byta tak kostnad och tid?

 

Det finns olika takläggare + ort som tar olika mycket betalar och gör jobbet på olika lång tid. Kostnaden kan komma att variera beroende på hur stort ditt hus är, hur stora renoveringar som behöver göra såväl som priset för material. Dessa faktorer är viktiga att tänka på när du ska renovera taket – så att du är beredd på att det kan ta tid och kosta mer än vad du förväntat dig.

 

Byta tak: hur går det till?

 

När en takläggare ska byta ditt tak genomför de en mängd olika steg för att säkerställa arbetets säkerhet och kvalitet. Några steg av processen är följande:

 

 • Bygga en säker arbetsställning att jobba på
  Utan en säker plats att arbeta på riskerar takläggaren att skada sig själv och huset de arbetar på. En arbetsställning ser ut ungefär som en bur, som skyddar huset och som takläggare kan gå runt på och jobba i på ett säkert sätt.
 • Ta ned de gamla takplattorna
  För att kunna komma åt det undre lagret av tak, så väl som påbörja renoveringen, behöver de gamla plattorna tas bort. Många hus har oändligt många takplattor – vilket innebär att takläggaren behöver sätta upp en anordning för att frakta ned dem på ett säkert sätt. Detta sker via en ränna, eller någon annan form av anordning som fungerar som en rutschkana.
 • Laga taket
  Innan de nya takplattorna sätts på plats behöver takläggaren först se över det undre lagret av tak, såväl som laga eventuella hål eller trasiga partier. Detta genomförs genom att byta ut takpappen eller skivorna som det undre lagret består av. En takläggare bålsta hjälper dig snabbt
 • Lägga nytt underlag
  När det undre laget är okej igen behöver ett underlag täcka det, innan de nya takplattorna kan sättas på plats. Detta gör man för att undvika fuktskador, eller andra skador som kan förekomma på taket.
 • Lägga de nya takplattorna
  Det sista steget är att placera ut de nya takplattorna över hela taket, såväl som att fästa hängrännorna, säkerhetsanordningar och annat som man plockat ned vid renoveringens början.

 

Det är många steg som går in i processen av att byta tak, många fler än vad som listas här ovanför. Därför är det viktigt att anlita en takläggare som vet vad den sysslar med. Anlita en takläggare som kan hjälpa dig att nyttja en takläggare uppsala – så slipper du riskera din egen säkerhet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − 7 =